perjantai 25. marraskuuta 2016

Tokan vuoden kirjat


Kerrottuani toisesta eläinlääkisvuodesta edellisessä postauksessa, tuntuu luonnolliselta kertoa seuraavaksi lyhyesti myös toisen vuoden opintoihin liittyvistä kirjoistakin. Jos ei tästä muille ole sen suurempaa hyötyä, niin ainakin kirjafriikit saavat kuolata kirjojen perään. Itse ainakin harrastan tätä paljon - haaveilen tosi monista eläinlääketieteellisistä opuksista, mutta todellisuudessa rahatilanne ei anna myöten ostaa kaikkia mahdollisia kirjoja itselleni. Ja kuinka monia kirjoja sitten loppujen lopuksi tuleekaan luettua ihan kunnolla? Kakkosvuoden opinnoista selvisi varmasti paria poikkeusta lukuunottamatta hienosti ilman kirjojakin. Meille tarjotaan edelleen pääsääntöisesti tosi hyvät luentomateriaalit, joista ainakin itse olen todella kiitollinen.

Lyhyesti: kaksi välttämätöntä kirjaa kakkosvuodelle ovat parasitologian (Taylor ym.: Veterinary Parasitology) ja patologian (McGavin & Zachary: Pathologic basis of veterinary disease) tiiliskivet. Ne kannattaa ehdottomasti joko ostaa itselle omaksi, lainata kirjastosta ja taistella lainojen erääntymisen ja muiden tekemien varausten välisessä taistelussa tai lainata joltain muulta, kuten vanhemmalta opiskelijalta. Tavalla tai toisella näitä teoksia kannattaa lukea.

Suurin osa kakkosvuoden kirjoista

Sitten pidemmin:
Ravitsemustieteessä ei varsinaista kurssikirjaa ollut ollenkaan, mutta annetuilla luentomateriaaleilla pärjäsi aika hyvin. Genetiikan kirjasta osa koki saavansa enemmän hyötyä, osa vähemmän. Riippuu varmaan omasta kiinnostuksestakin, mutta kirjasta kyllä löytyi kivasti perusasioita luentojen tueksi. Kehun vielä vähän lisää Hannes Lohen pitämiä luentoja, siltä varalta että aiemmista postauksista on jäänyt jotain epäselväksi: kannattaa istua genetiikan luennoilla oppimassa!

Spesifisessä bakteriologiassa käytin itse apuna jonkin verran Quinnin ym. Veterinary microbiology and microbial diseasea, mutta luentomateriaalit olisivat varmaankin riittäneet hyvin yksinäänkin. Samaisesta kirjasta oli hyötyä myöhemmin myös virologiassa, jossa ainakin itselläni alkoi mennä viruksia toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Immunologiassa käytin aika vähän Tizardin Veterinary immunologya apuna, mutta muutamia asioita tuli kyllä tarkisteltua kirjastakin. Immunologian luennot ja materiaalit olivat omasta mielestäni sen verran hyviä, että varmasti ilman kirjaakin olisi pärjännyt. Lisäksi kurssin vetäjä suunnitteli kurssikirjan vaihtamista seuraavalle vuosikurssille, en ole jaksanut seurata kävikö näin vai ei. Mutta vaikka kurssikirja vaihtuisikin, varmasti Tizardillakin pärjää oikein hyvin (lienee helpompi ja halvempi ostaa Tizard vanhemmilta opiskelijoilta kuin ostaa täysin uusi kirja). Sama pätee moniin muihinkin kursseihin ja niihin liittyviin kirjoihin.

Kakkosen kevätlukukauden kaksi raamattua olivat siis patologian ja parasitologian kirjat. Patologian kirjasta suositeltiin tosiaan heti kurssin alusta saakka katsomaan vähintään kuvat. Suosittelen vahvasti tekemään vähän enemmänkin, mutta jälleen kerran, tämä varmasti riippuu ihmisestä. Patologian kirjasta on kuitenkin varmasti hyötyä koko kevään ajan jatkuvissa patologian opinnoissa ja lisäksi myös kolmosella alkavissa obduktioissa asioiden kertaamisessa. Itse en ainakaan ole katunut sekuntiakaan, että ostin tuon kirjan itselleni enkä ainakaan ihan vielä (jos koskaan) ole valmis luopumaan siitä.

Keväällä availin näitä kirjoja

Parasitologian kirjasta oli ihan suoraakin hyötyä, sillä mehän saimme ottaa kirjan mukaan tenttiin. Sieltä oli kyllä äärimmäisen kätevä tarkastella asioita paniikin iskiessä, mutta kuten jo aiemmin mainitsin, kirjaa kertaakaan avaamatta ei kannattanut tenttiin astella. Ellei sitten ollut todella hyvä muisti ja kaikki asiat muutenkin hyvin opittuna päässä. Aika harva varmaankin jätti hyödyntämättä tilaisuuden ottaa kirja mukaan tenttiin, kun se luvallista oli. Taylor on myös ihan hyvä perusteos, josta saattaa olla tulevaisuudessakin jotain hyötyä parasiitteja pähkäillessä. Itse pidin paljon myös Saaren ja Nikanderin Elinympäristönä hevonen sekä Saaren ym. Elinympäristönä koira -kirjoista. Heppakirjat tarjottiin koko vuosikurssille Zoetiksen lahjoittamana ja koirakirjan ostin itselleni enkä sitäkään ole varsinaisesti katunut. Näiden suomenkielisten opusten tekijäthän olivat myös luennoimassa meille ja pidin näitä laadukkaina teoksina.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä kakkosvuonna oli topografista anatomiaa, jossa itse hyödynsin hyvin paljon ykkösvuoden kirjoja. Moni vuosikurssistamme taisi omat kirjansa jo myydä eteenpäin uusille varsoille, mutta omista kirjoistani en ainakaan vielä ollut valmis luopumaan ja hyvä niin. Königin (Veterinary anatomy of domestic mammals) onnistuin haalimaan itselleni jossain vaiheessa ja se on kyllä aika kova suosikkini eläinlääketieteellisistä anatomisista opuksista. Varsinkin topossa siitä oli itselleni tosi paljon hyötyä. Voin vain kuvitella miten paljon siitä olisi ollut apua ekan vuoden opinnoissa... Schaller ja Dyce ovat edelleen mielestäni hyviä, kaikki näistä vaan ovat niin kovin eri tyyppisiä ettei niitä voi oikein edes verrata. Mutta ilmainen vinkki tuleville opiskelijoille (tai miksei jo opiskelevillekin): jos saat tilaisuuden ostaa Königin, tartu siihen!

Onneksi kolmannen vuoden kirjaostokset eivät toistaiseksi ole juurikaan keventäneet kukkaroa, mutta eiköhän tuo seuraava vuosi korjaa tilanteen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti