maanantai 25. toukokuuta 2015

Valintakoe 2015

Joka vuosi valintakoe ilmeisesti yllättää hakijat ja niin kai tänäkin vuonna kuulemani perusteella. Tämän vuoden kokeessa oli 3-sivuinen aineisto diabetekseen liittyen. Teksti oli ainakin omaan silmääni nopealla lukaisulla aika yksinkertaista, mutta saatan olla puolueellinen arvostelemaan sitä, sillä näitä asioita on käsitelty useasti opinnoissamme ensimmäisen vuoden aikana. Monivalintatehtävissä vaikutti olevan aika monipuolisesti kemiaa ja biologiaa koskevia kysymyksiä.

Aineistoa koskevia kysymyksiä oli monivalintojen lisäksi muutama muukin, mutta jälleen kerran kysymykset vaikuttivat hyvin selkeiltä. Sikiön glukoosinsaanti ja verensokeripitoisuus eri vuorokaudenaikoina olivat jälleen tuttua kauraa kurssiemme perusteella, mutta muistelisin, että näitä asioita löytyy myös lukion materiaaleista. Saippuan valmistaminen annettujen aineiden ja välineiden perusteella oli hauska soveltava tehtävä, josta oli helpot 5 pistettä tarjolla.

Restriktiota ja replikaatiota koskeva tehtävä oli myös onnistunut tehtävä, mutta näihinkin asioihin törmää vielä ensimmäisen vuoden opinnoissa, jos ne eivät vielä hallussa ole. Radioaktiivisuuteen liittyviä tehtäviä on tyypillisesti lähes joka vuosi pääsykokeessa mukana, joten on suorastaan typerää olla opettelematta niitä. Myös yhdensuuntaissiirtymä-tehtävä tarjosi helpot pisteet. Tehtävän 11 kemiaan liittyvät laskut olivat myös aika tyypillisiä tehtäviä, samoin virtapiiritehtävä, jossa määritettiin resistanssi tietyssä kohdassa virtapiiriä. Ultraäänikuvantamista koskeva tehtävä sekä viimeinen, paine-tehtävä olivat myös hyvin yksinkertaisen oloisia. Nämä asiat nyt vain ovat aika perusjuttuja, joten ne on syytä osata.




Kaikkiaan mielestäni aika monipuolisesti kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa sisältävä koe. Ehkä pikasilmäyksellä fysiikan osuus jäi hieman pienemmäksi tehtävissä. Tehtävät vaikuttivat melko simppeleiltä ja koko koe suorastaan helpolta (mutta jälleen, olen puolueellinen tätä arvioimaan!), joten uskon pisterajojen nousevan tänä vuonna aika korkealle. Toki niin spekuloitiin viime vuonnakin käyvän, mutta ei se kauhean korkealle noussutkaan. Arvostelu voi myös olla todella tiukkaa, jotta eroja hakijoiden välille saadaan tehtyä.

Ei kannata miettiä ja murehtia koetta liikaa. Se meni niinkuin meni, sille ei enää mitään voi. Nyt kannattaa keskittyä vain nauttimaan kesästä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti