sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Learn from your mistakes

Pääsykokeissa on aika olennaista osata laskea laskuja suhteellisen nopeasti ja lisäksi on tärkeää osata yksiköt täydellisesti. Väärästä yksiköstä, vaikka muuten täysin oikeasta vastauksesta, menettää kokonaisen pisteen. Näillä niitä eroja hakijoiden välillä tehdään. Kannattaa siis todellakin panostaa siihen, että osaa paineenkin keskellä merkitä oikean yksikön. Itse opin tämän kantapään kautta aiemman kokeen jälkeen, sillä ilman yksikkövirhettä olisin ylittänyt vaaditun pisterajan. Mutta onneksi virheistä voi ottaa opikseen!

Päätinkin viime vuoden kokeen jälkeen, että pidän huolen yksiköiden osaamisesta. Tarkoituksena oli kirjoittaa muistiinpanot, joihin kirjoitan kaikki fysiikan ja kemian kirjoissa esiintyvät yksiköt sekä kaavat joissa niitä käytetään. Olen yleensä hyvä suunnittelemaan, mutta en aina jaksa viedä suunnitelmiani ihan loppuun saakka. Tässäkin tapauksessa kävi niin, että alku meni hyvinkin lupaavasti, mutta jossain vaiheessa aika tuntui loppuvan kesken ja päätin jättää homman kesken. Lisäksi yksiköt olivatkin jo aika hyvin päässä, joten niiden kirjoittaminen olisi ollut lopulta aika turhaa. Kaavojen pyörittelyäkin tuli harrastettua aika paljon jo ihan laskuja laskiessakin, joten niidenkin kirjoittaminen jäi aika pieneksi. Viime vuosien kokeissa kaavapyörittelyä on kuitenkin vaadittu, joten se kannattaa ehdottomasti myös hallita.

Itselleni sähköfysiikan kaavojen muistaminen on aina ollut vaikeaa. Varsinkin virtapiiritehtävissä on vaikea muistaa sarja- ja rinnankytkennän kaavojen erot. Onneksi niitä ei tämän vuoden kokeessa pahemmin tarvittu, mutta niiden opetteluun olin kyllä valmistautunut. 

Muutenkin tänä vuonna panostin niiden asioiden opetteluun, joita en ihan täysin vielä hallinnut. En taida hallita vieläkään kaikkea, mutta ei kukaan osaa täydellisesti kaikkea. Eikä tarvitsekaan osata. Ainakin ymmärsin sen, ettei ole järkeä opetella uudestaan ja uudestaan niitä asioita, jotka jo osaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti