tiistai 12. elokuuta 2014

Strategy

Pääsykoetta varten tein ihan oman strategian, jonka kirjoitin ylös paperille ja lueskelin sitä muutamia kertoja aina silloin tällöin läpi. Tämä oli oleellista ihan senkin takia, että tiedän sitten kokeessa mitä tehdä. Ja hyvin pitkälti tämän listan mukaisesti toiminkin.


  • Silmäile koe läpi. Mikä aihepiiri tehtävissä on? Mistä tehtävistä saa eniten pisteitä? Kirjoita tehtävät pisteineen ylös! Tämän tein heti ensimmäisenä samalla kun liimailin koepapereille nimitarroja. Koetta selaillessa huomasin heti, että koe on rakenteeltaan hyvin erilainen aiempiin verrattuna, sillä erillistä aineistoa ei varsinaisesti ollut, vaan jokaiseen tehtävään oli oma johdantonsa. Pisteiden ylöskirjoittaminen tehtäväkohtaisesti oli aika nopeaa.

  • Aloita tehtävistä, joista saa eniten pisteitä. Kirjoita ainakin annetut arvot, piirrä kuva ja mahdollisesti kaava. Jos et osaa, siirry toiseen tehtävään. Tämän mukaisesti pyrin toimimaan ja hyvin pääsin alkuun näiden tehtävien parissa. Osasin tehdä näitä ja sain ehkä lisää itsevarmuutta muihinkin tehtäviin. Merkitsin listaani aina jo tekemäni tehtävät ympyröimällä ne ja pysyin hyvin kartalla siitä, mitä on vielä tekemättä ja mitä tehdä seuraavaksi. Aiemmin olin jo päättänyt, että monivalintatehtäviä en tee ensimmäisenä, vaikka niistä pisteitä saisikin eniten. Ne vievät aina aikaa, joten ne oli tarkoitus jättää viimeiseksi ja niin teinkin.

  • Aineiston lukeminen. Tehtävien silmäilyn perusteella. Merkitse monivalintoihin vastaukset, joista olet varma. Tänä vuonna aineistoa ei suoranaisesti ollutkaan, joten tätä jouduin hieman soveltamaan. Aikaa ei ollut ylenmäärin, joten en voinut palata monivalintoihin oikeastaan enää uudestaan. Monivalinnoissa ei ollut aineistoa, joten tein ne tehtävä kerrallaan läpi ja merkitsin alustavasti vaihtoehtoja omaan tehtäväpaperiini. Varmat vastaukset merkitsin suoraan optiselle lomakkeelle.

  • Tee tehtävät, joista saa miinuspisteitä, viimeisenä. Monivalintatehtävissä oli jaossa miinuspisteitä, joten pyrin tekemään ne varovasti ja huolellisesti. Valitettavasti aika todellakin loppui kesken, enkä ehtinyt enää pähkäillä omien vastauksieni kanssa kuten olin suunnitellut. 

Kokeen jälkeen olo tuntui todella tyhjältä. Osa tehtävistä oli mennyt hyvin ja muutaman tehtävän vilkaisin kokeen jälkeen taululle ilmestyneistä vastausanalyyseistä. En halunnut nähdä loppuja vastauksia enkä miettiä olinko vastannut oikein. Varsinkin monivalinnat tuntuivat masentavilta, koska en ehtinyt paneutua niihin kunnolla. Olin aivan vakuuttunut, että monivalinnoista saadut virhepisteet kostautuvat niin paljon, etten ole lähelläkään sisäänpääsyä tänä vuonna. Enkä vielä tänäkään päivänä ole katsonut koettani uudestaan. En siis edelleenkään tiedä mitkä kaikki tehtävät menivät hyvin ja mitkä huonosti. Eikä se oikeastaan suuremmin kiinnostakaan tällä hetkellä. Ehkä vielä jonain päivänä otan kokeen käteen ja käyn sen läpi.

2 kommenttia:

  1. Saanen kysyä, että mihin listasit tehtävät pisteineen? Tehtäväpaperin etusivulle, vai jollekin omalle pikku lappuselle?? Saako sellaisia ottaa kokeeseen, ei kai?

    VastaaPoista
  2. Juu, tehtäväpaperin etusivulle kirjoittelin. Kokeessa ei saa tosiaan olla mitään omia lappuja mukana. Muutenkin tein tehtäväpaperiin merkintöjä, senhän saa kokeen jälkeen itselleen.

    VastaaPoista