keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Mielikuvaharjoituksia

Tällä hetkellä olen itse toivottavasti ahkerasti opiskelemassa lihaksia, mutta päätin vihdoin julkaista tämän jo aikoja sitten kirjoittamani postauksen. Blogia aloittaessani olin miettinyt tekeväni tästä sellaisen blogin, mistä toivottavasti olisi hyötyä tulevillekin hakijoille. Aina välillä itselleni tuli pääsykoeopiskelun aikana tunne, etten sittenkään ole aivan varma jaksanko tätä hakuprosessia loppuun saakka. Vaikka unelmani oli pääni sisällä todella selkeä, sen saavuttaminen vaati kuitenkin paljon työtä. Toisille on varmaan helppoa painaa täysillä koko projekti loppuun saakka, mutta itselleni ja luullakseni monille muillekin tulee välillä uskon puutetta. Usko omaan osaamiseen ja jaksamiseen horjuu ja se on ihan normaalia. Itse asiassa epävarmuuden tunnistaminen ilmeisesti auttaa korjaamaan omaa työskentelyä paremmaksi ja tehostamaan juuri epävarmuutta aiheuttavan asian opiskelua.

Kuva: http://learning2lovehealthy.files.wordpress.com/2013/01/dreams.jpg

Palataanpa hieman ajassa taaksepäin, omaan hakuprosessiini. Syksyn ja kevään aikana hain lisäboostia motivaatiooni tekemällä erilaisia mielikuvaharjoituksia. Jossain blogissa törmäsin unelmien aarrekarttaan, jonka ideana on siis koota itselle tärkeitä asioita, unelmia, paperille. Aarrekarttaa varten mietitään, millaisena näkee oman tulevaisuutensa ja mitä asioita elämään silloin kuuluu. Kun nämä asiat ovat konkreettisina tavoitteena paperilla, alitajuntakin alkaa toimia saavuttaakseen tavoitteet. Varmasti tämä on monen mielestä huuhaata. Pakko kuitenkin sanoa, että kyllä tässä perää on. Erilaiset mielikuvaharjoittelut kuuluvat monien kilpaurheilijoidenkin elämään. Itselleni tämä toimi hauskana harjoituksena ja sainkin kunnolla miettiä, mitä kaikkea haluan elämältäni. Ja humpuukia tai ei, mikä tahansa unelmani saavuttamisessa auttava asia on tervetullut. Eikä siitä ainakaan haittaa ollut!




Omaan aarrekarttaani googlettelin netistä kuvia. Eläinlääkistä koskeva unelmani oli tietenkin yksi aarteistani. Aarrekartastani ei tullut visuaalisesti kaikkein kaunein mahdollinen, mutta siinä oli itselleni tärkeitä ja merkityksellisiä kuvia ja tekstejä. Printtasin kuvan ja se oli välillä pöydällä vieressäni opiskellessani ja välillä taas kiinnitettynä jääkaapin oveen. Aina aarrekarttaani katsoessani muistin, mitä kohti olen matkalla ja mitä todella haluan.

Aarrekartan tekemisestä ei ole aikaa kuin reilu vuosi ja tähän mennessä olen siis saavuttanut tai lähes saavuttanut noin puolet valitsemistani haaveista. Osa haaveistani on vielä kauempana tulevaisuudessa, kuten eläinlääkärinä toimiminen, mutta olen ainakin muutaman askeleen lähempänä lopullista unelmaani. Uskonkin, että aina pitää unelmoida, aina pitää olla jokin tavoite ja määränpää, jota kohti kulkea. Jos asiaa ei voi konkreettisesti kuvitella edes mielessään, miten siitä voi jonain päivänä tulla edes totta, kun siihen ei usko itsekään?




Toinen käyttämäni mielikuvaharjoitus oli sellainen, missä pohdin normaalia arkipäivääni noin 10 vuoden päästä. Mitä tapahtuu kun herään? Missä olen? Miten päiväni kuluu? Mitä teen työkseni? Mitä/keitä elämääni kuuluu? Mitä harrastan? Mietin hetken ja kirjoitin paperille koko päivän tapahtumien kulun heräämisestä nukkumaanmenoon saakka. Pystyin hyvin kuvittelemaan mielessäni pienetkin yksityiskohdat. Työskentelin eläinlääkärinä ja kuvittelin mielessäni muutaman mielenkiintoisen asiakkaan ja työtehtävän, jotka tulevaisuudessa ovat osa arkeani. Edelleen pystyn kuvittelemaan mielessäni tuon saman päivän ja se antaa varmasti motivaatiota tulevissa opinnoissakin.


Jos joku tulevista hakijoista aikoo kokeilla tai on jo kokeillut näitä harjoituksia, olisi kiva kuulla, onko joku muukin saanut näistä lisämotivaatiota opiskeluun!


Unelmien aarrekartasta löytyy lisätietoa esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/itsetuntemus/aarrekartta-viitoita-tie-unelmiisi
http://elearn.ncp.fi/materiaali/kukkasniemis/pofoon/Aarrekartta_tiivistys_080410.pdf
http://www.nicehouse.fi/omahuone/elamanvo/aarre.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti