torstai 30. huhtikuuta 2015

Kokeessa

Kevät on jo pitkällä ja omaankin sähköpostiin kolahti viesti hausta pääsykoevalvojaksi. Varmasti olisi hauskaa tuijotella vaihteeksi sieltä pöydän toiseltakin puolelta pääsykoepaniikkia, mutta toisaalta olisi vaikea istua 5 tuntia hiljaa ja vain katsella hakijoiden tuskaa. Viime kevään koetilanne on kuitenkin vielä jokseenkin hyvin muistissa ja aloinkin miettiä jälleen pääsykoetilannetta.

Kuten jo aiemmin olenkin maininnut, tein tarkan suunnitelman pääsykoetta varten ja se toimi melko hyvin omalla kohdallani. Suosittelen tekemään jonkinlaisen hahmotelman tai edes miettimään, mitä sitten siellä tositilanteessa teet. On paljon helpompi toimia, kun on iskostanut jo päähänsä valmiin toimintamallin. Toki omasta suunnitelmastaan voi joutua joustamaan ja ehkä kannattaakin miettiä useampia suunnitelmia "kaiken varalle", vaikkei toki ikinä aivan kaikkeen voikaan varautua. Koetilanteesta kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman helppo ja luonteva ja käyttää kaikki mahdolliset itseä auttavat keinot hyväksi. Itse esimerkiksi irroitin heti kaavakokoelman tehtäväpapereista, jotta pystyin selailemaan tehtävämonistetta ja kaavoja erikseen. Tätä ei ainakaan missään ollut kielletty ja tuskin tullaan kieltämäänkään, tehtävämonisteen kaavaliitteineen kun saa viedä mukanaan kotiin kokeen jälkeen.




Koetilanne itsessään noudattaa käsittääkseni joka vuosi hyvin pitkälti samaa kaavaa: hakijat on jaettu pääsykoesaleihin sukunimensä perusteella ja ovella pääsykoevalvojille tulee näyttää laskin, joka tarkastetaan sallittujen laskinten listalta. Henkilöllisyyspaperit pitää olla myös mukana, mutta muistaakseni ne katsottiin vasta kokeen palautuksen yhteydessä.

Nykyisin käytössä on tarralla liimattavat nimipaperit, jotka liimataan jokaiseen vastauspaperiin allekirjoitettuna. Lisäksi optiselle lomakkeelle pitää muistaa merkitä käsin samat tiedot, mustata siis oman henkilötunnuksensa mukaiset pallukat. Kannattaa tehdä tämä heti aluksi, sillä kokeen päättyessä ei saa enää tehdä mitään merkintöjä papereihin. Omaa koetta palauttaessani oli viime vuonnakin samassa salissa joku, joka ei ollut muistanut noita pallukoita mustata. En tiedä menettikö hän sitten kokonaan kaikki optisen lomakkeen pisteet vai ei, mutta itse en ainakaan ottaisi sitä riskiä. Kannattaa siis lukea ohjeet huolellisesti! Ne eivät välttämättä joka vuosi ole samat, joten tänä vuonna kokeessa saattaakin olla jotain uutta.




Joku saattaa selvitä kokeesta hyvin ilman eväitä, mutta itselläni oli viime vuonna mukana vesipullo (ilman etikettejä toki), pakasterasiassa viinirypäleitä, suklaata ja proteiinipatukoita palasina. Oli helppo napsia pientä purtavaa suuhun samalla, kun ahersi tehtävien parissa. Joku saattaa taktikoida ja ottaa eväät, joiden syömisestä kuuluu mahdollisimman paljon ääntä. Kaikkihan on sallittua, mutta syömäänhän sinne ei kannata mennä, jos kouluun sisään haluaa. Olin itse ainakin ihan loppuun saakka kokeessa enkä saanut edes ihan kaikkia tehtäviä tehtyä niin hyvin loppuun saakka kuin olisin halunnut. En tuhlaisi aikaa turhan monimutkaiseen ja aikaavievään syömiseen. Vessassakin toki saa kokeen aikana käydä valvojan kanssa, mutta itse en tätä mahdollisuutta käyttänyt. Ajan haaskausta mielestäni sekin, rakkonsa voi hyvin totuttaa vähän pidempäänkin vessattomuuteen.

Kaikissa tehtävissä kannattaa noudattaa huolellisuutta ja merkitä papereihin kaikki laskun kannalta oleelliset asiat. Vaikkei osaisi koko tehtävää, saattaa alun muutamasta laskusta saada jo jonkinlaisia pisteitä. Ainakin lähtöarvot kannattaa merkitä paperiin ja mahdollisesti piirtää kuva. Toiset varmasti ehtivät kokeen aikana saada kaikkikin tehtävät hienosti tehtyä, mutta jos on pienikin mahdollisuus siihen, ettet tähän pysty, kannattaa tehdä huolellisesti ne tehtävät, jotka osaa varmasti. Itselläni ainakin tuntui parhaimmalta luottaa intuitioon, jos en jostain monivalinnasta aivan täysin varma ollutkaan. Monet monivalinnat aiheuttivat päässäni kauhean mylläkän, kun takerruin johonkin pieneen, yksittäiseen sanaan ja mietin, että olikohan tässä nyt joku kompa.

Kolmisen viikkoa ja koe on ohi. Nyt kannattaa vielä jaksaa ahertaa, jotta oma uurastus palkitaan. Tsemppiä vielä kaikille hakijoille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti