tiistai 7. heinäkuuta 2015

1st Year


Oma hyväksymiskirjeeni kolahti postiluukusta hieman reilu vuosi sitten ja olo on aika nostalginen. Uusien varsojen nimet on tänäkin vuonna jo julkaistu ja he odottavat intoa puhkuen koulun alkua. Itsekin odotan jo malttamattomana syksyn opintoja! Opintojen ollessa vielä hetken tauolla, tekee mieli muistella ja fiilistellä mennyttä vuotta opintojen parissa.

1.7.2014, tuo käänteentekevä päivä elämässäni. Pääsykokeen tulokset tulivat tosiaan päivää ilmoitettua aiemmin, enkä ollut ehtinyt murehtia niitä vielä. Muistan vieläkin tuon hetken elävästi ja kylmät väreet kulkevat pitkin kehoani muistellessani sitä. Melkein vieläkin itkettää se onnentunne, minkä tuo ihana iso kirje sai aikaan! Olen edelleen todella onnellinen ja kiitollinen saamastani opiskelupaikasta ja tunnen olevani itselleni täydellisen oikeassa koulussa.

Heinä- ja elokuu kuluivatkin sitten käytännön asioiden järjestelyssä tulevaa opiskeluvuotta varten. Piti pohtia niin asunto- kuin muuttokuvioitakin, mutta myös opintojen alkaminen jännitti. Mitä kirjoja pitäisi hankkia? Millaista porukkaa muut vuosikurssilaiseni ovat? Kuinka rankkaa opiskelu on ja riittääkö aika mihinkään muuhun kuin opiskeluun? Orientoiva viikko elokuun viimeisellä viikolla paljasti jo aika hyvin millaisen porukan keskelle olin päätynyt ja uskoin heti, että näiden ihmisten keskellä pärjää varmasti hienosti seuraavien kuuden vuoden aikana. Tulevista opinnoistakin puhuttiin orientoivan viikon aikana niin paljon, että en oikeasti meinannut pysyä nahoissani. Edelleenkin odotan innolla tulevaa! Viikon aikana ehdimme myös tehdä muutaman vierailunkin, jotka eivät ainakaan pienentäneet yhtään motivaatiota tulevia opintoja kohtaan!




Heti ensimmäinen oikea opiskeluviikko alkoi tiiviillä opiskelulla perehtyen soluihin, kudoksiin ja luihin. Oli hienoa päästä heti käsiksi oikeisiin luihin, sillä ainakin itselleni on paljon helpompi opiskella asioita oikeista malleista kuin katsoa pelkkiä kuvia kirjasta. 3D on parempi kuin 2D, ainakin tällä alalla. Mikroskooppia pääsi käyttämään sydämensä kyllyydestä histologian preparaatteihin perehtyen. Pakko kyllä myöntää, että ihan kaikki luuopissa opiskelluista yli 450:stä rakenteesta ei ole enää täydellisesti hallussa, mutta onneksi oleellisimmat näistä kertautuvat jatkuvasti opintojen aikana. Luiden jälkeen oli aika luonnollista siirtyä lihasten ja nivelten pariin. Nämä dissektiot ovat jääneet erityisen hyvin mieleen, sillä jokainen lihas preparoitiin huolellisesti esiin. Edelleen varsinkin kissan, koiran tai hevosen nähdessäni muistan hyvin dissektioissa läpikäydyt lihakset ainakin pääpiirteittäin. Origot ja insertiot ja ehkä jokunen lihaksen nimikin sitä vastoin taitaa kaivata pientä kertausta.. ;)

Tässä vaiheessa elimme jo lokakuun loppupuolta ja saimme nauttia väliviikosta, jonne tosin oli lihasopin tentti pitänyt ahtaa sotkemaan muuten niin mukavaa hengähdystaukoa. Väliviikon jälkeen alkoi taas tiukka ahertaminen solun aineenvaihdunnan ja neurobiologian parissa. Labrassa tuli notkuttua useampana päivänä perehtyen myös kliinisessä työssä tutuksi tuleviin tutkimusmenetelmiin. Nämä kaksi kurssia vaativat molemmat aika paljonkin huomiota ja huolellista opiskelua pienten yksityiskohtien ja suurempien kokonaisuuksienkin hallitsemiseksi. Ei ehkä kaikkein helpoin yhdistelmä suuren tietomäärän takia, mutta niistäkin kyllä selvisi. Ja varsinkin fysiologian harjoitustyöt neurobiologisen tutkimuksen ja oftalmoskopian parissa toivat kliinisen työn jälleen lähemmäs opintojamme. Marraskuun alussa saimme vähän pohdiskella eläinlääkärin etiikkaa ja herätellä omaa ajatus- ja arvomaailmaamme. Ja olihan siitä eläinlääkärin valastakin puhetta, vrrr. Tassunjälkiä sydämessä -blogissa fiilisteltiin tämän kevään valmistujaisjuhlaa, ja itsekin pääsen vastaavaan tilaisuuteen sitten kuuden... siis enää viiden vuoden päästä! No, ihan vielä siellä ei olla. Syyslukukausi päättyi sopivasti hienoon vierailuun Saaren tuotantoeläinsairaalassa, jossa pääsimme kosketuksiin lehmien kanssa ja sain ainakin itse säkillisen lisämotivaatiota tulevista klinikkaopinnoista puhuttaessa.


Vuoden aikana epparit tulivat labratöissä tutuksi.

Joulukuun puolivälistä loppiaiseen saakka saimme nauttia reilun kolmen viikon perioditauosta. Tammikuussa opiskelu jatkui verenkierron ja hengityksen parissa. Oli hauska jälleen päästä kliinisenkin työn kannalta olennaisten tutkimusten pariin fysiologian harjoitustöissä, mm. sydänäänien kuuntelun, EKG:n ottamisen ja koiran elvyttämisen kautta. Solutasolla jatkettiin perehtymistä solu- ja molekyylibiologiaan, jonka parissa oli myös ryhmätöitä ja labroja luvassa. Helmikuussa näiden kahden kurssin lisäksi mukaan otettiin vielä kehitysbiologia, jossa käytiin yksityiskohtaisesti läpi yksilön kehittyminen yksittäisestä solusta kokonaiseksi eläväksi olennoksi. Edelleen pidän tätä kurssia yhtenä ensimmäisen vuoden mielenkiintoisimmista. Kehitysbiologian kurssi oli ensimmäinen kurssi, jossa ei ollut tenttiä, vaan arviointi tapahtui oppimispäiväkirjojen avulla.

Toinen erityismaininnan ansaitseva kurssi keväältä oli helmikuun viimeisellä viikolla ollut erittäin tiivis paketti linnuista, kaloista ja matelijoista. Myös tällä kurssilla arviointi perustui oppimispäiväkirjoihin. Kurssilla luennoineet asiantuntijat olivat aivan omaa luokkaansa matelijavierailusta puhumattakaan ja sain jälleen lisämotivaatiota opintoihini. Kirjoitin yhdestä Vertailevan anatomian ja fysiologian päivästä tarkemmin aikeenani kirjoittaa useampi kirjoitus "tyypillisestä päivästä eläinlääkiksessä", mutta häpeäkseni unohdinkin sitten keväällä kirjoittaa toista osaa. Syksyllä sitten taas! Tiivis opintoviikko palkittiin viikon perioditauolla maaliskuun asussa. Sitten alkoikin todellinen työnteko. Maaliskuussa kulutimme kolme viikkoa dissektiosalissa perehtyen verisuoniin ja hermoihin oikeista eläimistä. Osa asioista oli tosiaan jo ehtinyt unohtua, mutta kertaamalla nekin palasivat uudelleen mieleen. Pienryhmissä toimiminen oli hauskaa ja vastuu omasta oppimisesta korostui ehkä näissä leikkelyissä eniten tähänastisista opinnoista. Kokonaiskuva verisuonituksesta ja hermotuksesta on ainakin toistaiseksi vielä muistissa, joten pidän näitä dissektioita erityisen tärkeänä oppimisen kannalta!

Maaliskuussa jatkettiin ruoansulatuksen parissa ja asiaa oli jälleen todella paljon. Ruoansulatusnesteiden toimintaa ja tehokkuutta tarkasteltiin fysiologian harjoitustöissä ja ruoansulatuskanavan anatomiaa puolestaan dissektiosalissa eau de pötsistä nautiskellen. Jälleen yksi iso ja tärkeä paketti keväältä oli Homeostaasi ja lisääntyminen, jossa eri hormonien vaikutuksia ja niihin liittyviä ongelmia käytiin käpi. Elimistön normaalin tasapainotilan ja siihen vaikuttavien mekanismien ymmärtäminen on tärkeää, jotta voi ymmärtää epänormaaleja tiloja. Fysiologian harjoitustyöt johdattelivat taas lähemmäs kliinistä työtä ja dissektioissakin näki jälleen todellisten eläinten anatomiaa. Kevätlukukausi viimeisteltiin kotieläinten elinolosuhteisiin perehtyen. Kotieläimistä käsiteltiin niin niiden luonnollisia elinolosuhteita ja käyttäytymistä kuin lainsäädännön asettamia vaatimuksiakin. Jälleen yksi erittäin tärkeä kurssi tulevaisuuden työtehtävien kannalta ja varmasti ajatuksiaherättävä, monellakin tapaa. Ja toki keväällä oli myös vapaaehtoinen varsasitterikurssi, jossa moni pääsi ensimmäistä kertaa kunnolla kosketuksiin varsojen (ja ylipäänsä hevosten) kanssa.


Erilaisia kenkävaihtoehtoja hevosille.
Kesällä moni meistä suorittaa harjoittelua sikalassa ja/tai navetassa, osa on töissä alaan liittyvissä tehtävissä ja osa tekee jotain aivan muuta. Itse teen alaan liittyviä töitä kesällä, mutta palaan tähän todennäköisesti syksymmällä omassa postauksessa, kuten myös harjoitteluihini. Ensimmäinen vuosi meni todella nopeasti, joten uskon että loput viisikin menevät nopeammin kuin ehdinkään ymmärtää. Lasken jo melkein päiviä luentojen alkuun ja olen innoissani täytellyt kalenteriakin syksyn osalta jo valmiiksi. Onneksi seuraavan lukuvuoden lukujärjestykset julkaistiin jo keväällä, niin tietää suurin piirtein mitä on tulossa. Toki mieluusti kirjaisin kalenteriini jo tarkatkin tiedot tulevista luennoista, mutta ymmärrettävästi niitä ei ehkä vielä paria kuukautta etukäteen ole saatavilla. ;)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti