perjantai 23. joulukuuta 2016

Viestintää ja virkasuhteita



Rauhallista joulunaikaa!


Kolmas syyslukukausi eläinlääkiksessä on takana ja kauan odotettu loma siintää edessä. Joululoman pituus vaihtelee hieman tänä vuonna vuosikurssillamme omista pienryhmistä ja valinnaisista opinnoista riippuen ja toki osalla loma lyhenee entisestään omien töiden takia. 2 - 4 viikon tauko opintoihin taitaa kuitenkin kaikille tulla. Osa vietti jo viikkonsa Saarella tällä viikolla ja suurimmalla osalla se on vasta edessä. Osa on ollut teurastamoharjoittelussa ja osa on vasta menossa sinne. Osalla vuosi alkaa valinnaisilla opinnoilla heti vuoden toisella viikolla, mutta aivan viimeistään kolmannella viikolla palaamme kaikki Viikkiin hevos- ja pieneläinlääketieteen pariin. Keväänkin osalta aikataulut vaihtelevat jonkin verran, joten nyt on hyvä hengähtää pieni hetki ja kerätä voimia taas tulevaan aherrukseen.




Marraskuun alussa perehdyimme virkaeläinlääkärin tehtäviin. Sana virkamies voi herättää monenlaisia ajatuksia, mutta itse ajattelen sen tarkoittavan tiettyjä velvollisuuksia ja oikeuksia. Yksi tärkeä osa virkamiestehtävissä ja varmasti missä tahansa muissakin työtehtävissä on viestintä. Varmasti moni on nähnyt mediassa surkeaa, epäonnistunuttakin viestintää ja sen välttämiseksi viestintätaitoja ja kommunikointia on hyvä harjoitella jo etukäteen. Kommunikointia ja vuorovaikutustaitoja toki on tässä syksyn mittaan harjoiteltu monien ryhmätöiden muodossa ehkä jo liiankin kanssa...

Opinto-opas kertoo Eläinlääkäri virkamiehenä -kurssin tavoitteista seuraavaa:

Opiskelija  
• osaa määritellä ympäristöterveydenhuollon tehtäväkentän ja hahmottaa eläinlääkärin virkamiesroolin tässä kokonaisuudessa  
• osaa kuvata viranomaisen vastuun ja velvollisuudet  
• tunnistaa esimies- ja johtotehtäviin liittyviä haasteita  
• hallitsee kriisiviestinnän perusperiaatteet ja ymmärtää viestintäsuunnitelman kokonaisuuden  
• osaa hyödyntää erilaisia keinoja vuorovaikutustilanteessa 

Kävimme luennoilla läpi virkaeläinlääkärin erilaisia työtehtäviä ja siihen liittyen kurssilla tulikin tehdä pareittain kolmeen ympäristöterveydenhuollon valvontayksikköön liittyvä pieni kirjallinen työ. Valvontayksiköihin kuuluu yleensä useita eläinlääkäreitä, joista osa voi toimia esimerkiksi valvonta- tai hygieenikkoeläinlääkärinä. Myös tarkastuseläinlääkärit ja läänineläinlääkärit ovat virkamiehiä, samoin esimerkiksi Maa- ja metsätalousministeriössä tai Evirassa toimivat eläinlääkärit. Tarkastuseläinlääkäreistä saimmekin aika kattavan paketin samaan aikaan Eläinlääkäri virkamiehenä -kurssin kanssa pyörineestä Lihantarkastus-kurssista ja myös läänineläinlääkäreiden työnkuvaa on sivuttu monilla kursseilla tähän mennessä.

Kurssin suorittamiseen kuului myös työpsykologian kirjoitelma, jossa piti pohtia hyviä esimies- tai alaistaitoja. Näistä ominaisuuksista puhuttiin lisää luennoilla ja harjoitustöissä ja ainakin itselläni heräsi paljon uusia ajatuksia hyvistä ja huonoista esimiehistä. Varsinkin, kun oman kirjoitelman lisäksi piti lukea ja vertaisarvioida kahden muun vuosikurssilaisemme kirjoitelmat. Muiden ajatuksia oli kiva lukea ja vertailla omia kokemuksiaan niihin.

 © Pertti Jarla

Näiden kirjallisten töiden lisäksi kurssiin kuului pakollisia harjoitustöitä. Kahdella harjoituskerralla käsiteltiin eläinsuojelutapauksia, joissa harjoiteltiin annettujen tietojen pohjalta eläinsuojelutarkastuskertomuksen ja eläinsuojelupäätöksen tekoa. Eläinsuojeluvalvonnasta oli myös oma erillinen luentonsa, jossa valvontaeläinlääkäri kertoi työstään. Kävimme tuolloin läpi, milloin tarkastuksia voidaan tehdä ilman epäilyä ja milloin epäilyn perusteella ja miten valvontamenettely etenee oikeaoppisesti. Käytännön harjoitukset tähän liittyen olivat jälleen kerran opettavaisia, vaikka vastaavan harjoituksen olimmekin kerran aiemmin viime syksynä tehneet. Keskustelua olisi taas riittänyt aiheeseen liittyen enemmän kuin aikataulu antoi myöten. Välillä toivoisi, että nämä "kuumat puheenaiheet" huomioitaisi kurssijärjestelyissä ja aikatauluissa vähän paremmin, kun varmasti samat asiat puhututtavat opiskelijoita vuodesta toiseen.

Kahdella harjoituskerralla harjoittelimme tiedottamista ja viestintää muutamissa erikoistapauksissa virkaeläinlääkärin näkökulmasta. Virkaeläinlääkärinä saattaa joutua tiedottamaan esimerkiksi elintarvikkeiden tai rehujen takaisinvedosta, mikäli niistä löytyy jotain ihmisille tai eläimille haitallista tai vaarallista. Tiedotetta laatiessa tuli kyllä huomattua, ettei kyseessä ole kaikkein helpoin mahdollinen tehtävä. Oleellisimmat asiat tulee kertoa heti otsikossa ja ensimmäisessä kappaleessa, mutta välillä voi olla hankala miettiä, mitkä kaikki asiat ovat tapauksen kannalta tärkeitä. Ja varsinkin ihmisten terveyttä koskevissa tiedotteissa voi olla haastava miettiä, miten paljon asioista kertoo lietsomatta turhaa hysteriaa.


Kuvakaappaus Eviran takaisinvedoista 2016, https://www.evira.fi/elintarvikkeet/takaisinvedot/


Vuorovaikutukseen liittyviä asioita käsiteltiin kahdella harjoituskerralla. Ensimmäisellä kerralla pohdimme hankalista keskustelutilanteista suoriutumista ja toisella harjoittelimme viestintää työyhteisössä sekä palasimme työpsykologian kirjoitelmiin ja niihin liittyviin palautteisiin. Vuorovaikutuksessa kannattaa aina muistaa myös nonverbaalinen viestintä, sillä eleillään ja ilmeillään voi kumota periaatteessa kaiken, mitä suustaan ulos päästää. On myös muistettava, että neuvotteleminen ja väitteleminen ovat eri asioita. Neuvottelussa yleensä pyritään yhteiseen ratkaisuun, mutta väittelyssä harvemmin päästään täyteen yhteisymmärrykseen. Neuvottelutaitoja virkaeläinlääkäri tarvitsee esimerkiksi juuri eläinsuojelutarkastuksia tehdessään, sillä monesti asianosaisen saa ymmärtämään asiat paremmin keskustelemalla ja neuvottelemalla kuin väkisin vääntämällä ja pelkkää lakia lukemalla. Esimerkiksi perustelemalla tietyt lain säätelemät vaatimukset asianosaisen tai tämän eläimen hyvinvoinnin tai taloudellisuuden kannalta voi lisätä asianosaisen motivaatiota korjata asioita.

Vaikka osa kurssin asioista ehkä tuntuikin itsestäänselviltä, oli siinä paljon hyviäkin eväitä tulevaisuutta ajatellen. Valmistumiseen on toki vielä aika kauan aikaa, mutta ainakin toivon, että muistaisin edes osan läpikäymistämme asioista omissa työtehtävissänikin. Ja varmasti näistä asioista on hyötyä jo opintojen aikanakin, varsinkin jos ryhmätöiden määrä jatkuu yhtä suurena kuin tänä syksynä!


Nyt joulunviettoon!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti